Gündemin en çok konuşulan konularından biri olan bu gelişmede, 28.
Dönem CHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Hasret Dinç, Keşan ilçesinde Tekel Meydanı isminin değiştirilmesi kararını eleştirerek, sürecin hem hukuk hem de demokrasi açısından sorgulanması gerektiğini öncelikle söyledi.
Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) – Edirne’de Keşan ilçesinin siyasi gündeminde uzun süredir tartışılan Tekel Meydanı isminin değiştirilmesi konusunda CHP’den çarpıcı bir beyan geldi.
Gelişmenin Boyutları
Dönem CHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Hasret Dinç, karar kılma sürecini “şehir hafızasına suikast” olarak nitelendirerek, o dönem karara arka çıkma veren meclis üyelerinin halka hesap vermesi gerektiğini belirtti. Dinç, yaptığı yazılı açıklamada, “Siyasetçi geçicidir ama kentin anıları kalıcıdır. Eğer bir adım alınacaksa, son sözü masa başındaki siyasiler değil, sandık başında Keşan halkı söylemelidir” ifadelerini kullandı.
Rakamlarla Durum
Kararın STK’lar tarafından eleştirildiğini hatırlatan Hasret Dinç, Eğitim-Sen Keşan Temsilciliği, Tüm Emeklilerin Sendikası Keşan Temsilciliği, Keşan Emekli Öğretmenler Yardımlaşma Derneği, SOL Parti ve Emek Partisi Keşan İlçe Başkanlıklarının açıklamalarını desteklediğini isaretledi. Dinç, meydanın Keşan halkı için taşıdığı öneme dikkat çekerek, “Bir kentin hafızası masa başında alınan kararlarla, siyasi hesaplarla değiştirilemez. Tekel Meydanı, yıllardır insanların buluştuğu, adres tarif ettiği ve anılar biriktirdiği bir yer. Başka bir isim dayatmak, halkın aklıyla alay etmektir” açıkladı.
Son Durum ve Beklentiler
Kararın alındığı meclis oylamasında bazı CHP listelerinden seçilip daha ilerleyen süreçte İYİ Parti saflarına geçen üyelerin tutumunu eleştiren Dinç, “Cumhuriyet Halk Partisi listelerinden seçilen ve daha sonra İYİ Parti’de siyaset yapan bazı meclis üyeleri bu karara neden ‘evet’ belirtti? Keşan halkı bu konuya kayda değer bir öfkeyle bakıyor” diye anlattı. Dinç, isim değişikliği yapılacaksa halkın gönlünde yeri olan figürlerin tercih edilmesi gerektiğini savunarak, rahmetli belediye başkanları Rasim Ergene ve Mehmet Gemici ile kurucu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk isimlerini örnek gösterdi.
En güncel gelişmede demokratik tedbir için referandum çağrısı yapan Hasret Dinç, “Meselemiz Cumhuriyet değerlerine, hukuka ve kent hafızasına sahip çıkmaktır. Eğer meclis üyeleri kendi siyasi geleceklerinden endişe ediyorlarsa, kararı doğrudan halka bıraksınlar. Sandık kurulsun, Keşan halkı adım versin. Bu kentin sahibi siyasetçiler değil, halkın kendisidir” görüşünü savundu.
Konuya ilişkin yeni açıklamaların gelmesi bekleniyor.


