SON DAKİKA
--:--:--

Otizm Sempozyumu’nda Başkan Tugay’dan müjde – İzmir’de

Yapılan açıklamalar doğrultusunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Farkında Olalım Birlikte Olalım” sloganıyla 1. İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Farkında Olalım Müşterek olarak Olalım” sloganıyla 1. Uluslararası Otizm Sempozyumu’na ev sahipliği yapıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Kırmızı Bayrak uygulamasını nöroçeşitliliği de kapsayacak biçimde ve uluslararası standartlarda genişleteceklerini kamuoyuyla paylaştı. İZMİR (İGFA) – Otizm alanında bilimsel bilgi paylaşımını…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Otizm Sempozyumu’nda Başkan Tugay’dan müjde – İzmir’de

Yapılan açıklamalar doğrultusunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Farkında Olalım Birlikte Olalım” sloganıyla 1.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Farkında Olalım Müşterek olarak Olalım” sloganıyla 1. Uluslararası Otizm Sempozyumu’na ev sahipliği yapıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Kırmızı Bayrak uygulamasını nöroçeşitliliği de kapsayacak biçimde ve uluslararası standartlarda genişleteceklerini kamuoyuyla paylaştı.

İZMİR (İGFA) – Otizm alanında bilimsel bilgi paylaşımını güçlendirmek, kapsayıcı hizmet modellerini desteklemek ve farklı disiplinleri ortak bir zeminde buluşturmak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü tarafından 1. Uluslararası Otizm Sempozyumu başlatıldı.

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda 12-13 Mayıs tarihlerinde düzenlenen sempozyumda, otizm alanındaki güncel yaklaşımlar, kapsayıcı uygulamalar ve iyi örnekler, alanında uzman isimler tarafından ele alınıyor. “Farkında Olalım Eş zamanlı Olalım” sloganıyla başlatılan sempozyum, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın katılımıyla gerçekleşti.

Gelişmenin Boyutları

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay, önümüzdeki süreçte üç can alıcı adımı hızla hayata geçireceklerini vurgulayarak, “Kırmızı Bayrak uygulamamızı genişleteceğiz. Arkadaşlarımızla mekânlarda fiziksel erişilebilirlikte can alıcı bir mesafe aldık. Şimdi bunu, duyusal ihtiyaçları da yani nöroçeşitliliği de kapsayacak biçimde ve uluslararası standartlarda genişletiyoruz. Konuşma ve dil gelişimi zorluğu yaşayan bireylerimizin hayata katılımı için Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemi’ni (ADİS) yerel ölçekte erişilebilir kılacak bilimsel çalışmalara hemen başlayacağız. Ebeveyn Merkezimizi güçlendiriyoruz. Ailelerimizin üzerindeki yükü bilimsel yöntemlerle hafifletmek için ebeveyn eğitim programlarını tüm İzmir’e yaygınlaştıracağız” aktardı.

Tarihsel Arka Plan

Sempozyumla bir arada çok belirleyici bir başlangıç yapıldığını vurgulayan Başkan Tugay, “Otizmli çocuklarımızın, kardeşlerimizin dünyayla kurduğu ilişkiyi anlamak, onlara daha iyi hizmet edebilmek için el birliği ve güç birliği yapma amacındayız. Biz burayı bir ortak akıl zemini olarak düşündük. Ailelerin yıllardır karşılaştığı zorlukların görünür olduğu, uzmanlığın yalnızca kitaplardan değil hayatın içinden de üretildiği bir zeminde konuşmak istiyoruz. Sempozyumun temasını uğur böceği olarak belirledik. Uğur böceğinin üzerinde farklı renkler, farklı noktalar var. Bu, her bireyin özgünlüğünü ve sahip olduğu muazzam nöroçeşitliliği temsil ediyor. Farklılıkları düzeltilecek, değiştirilecek bir şey gibi görmek, insanlığın yaptığı çok can alıcı yanlışlardan biri. Anlamak ve uygun yaşam için uygun koşulları oluşturmak, dolayısıyla hayatı biraz daha adil bir zeminde kurmaktan bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.

“HER BİRİNİZİ GÖRÜYOR, DUYUYORUZ”.

Konuya İlişkin Önemli Notlar

Dünya genelinde her 36 çocuktan birinin otizm tanısı aldığını dile getiren Başkan Tugay, 2000’li yılların başında bu oranın her 150 çocukta bir olduğunu dile getirdi. İzmir’de her yıl yaklaşık 40 bin çocuğun dünyaya geldiğini, her 10 çocuktan birinin yaşamının bir döneminde gelişimsel desteğe ihtiyaç duyacağını kaydeden Başkan Tugay, “Bu tablo, ailelerimizin omuzlarına ekonomik, duygusal ve sosyal açıdan çok ağır bir sorumluluk yüklüyor. Biz yerel sevk ve idare olarak ‘neler yapabiliriz’in ötesine geçip ‘neleri hemen başlatmalıyız’ sorusuna yanıt arıyoruz. Bugün aramızda aileler var. Tamamen çocuğunun ihtiyaçlarına göre hayatını kuran insanlar var. Gelecek kaygısıyla yaşayanlar var ve tabii kendini yalnız hissedenler var. Her birinizi duyduğumuzu, gördüğümüzü ve sizinle eş zamanlı bu yolu yürümeye tutum verdiğimizi bilmenizi isteriz” diye açıkladı.

Bir çocuğun hayata tutunma mücadelesini yalnızca ailesinin omzuna bırakan hiçbir sistemin adil olamayacağını ifade eden Başkan Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar güncel düzen, sistem, ailelerimizi hep ‘ihtiyaç sahibi’ olarak konumlandırdı buna karşın biz bu anlayışı değiştiriyoruz. Aileler artık hizmetlerimizin nesnesi değil bizzat öznesi olacak. Sizin bilginiz ve deneyiminiz, politikalarımızın ayrılmaz bir parçası olacak. Bu yüzden sempozyumun her iki gününü de ‘Günün Hasadı’ oturumlarıyla kapatacağız. Bu oturumlarda sizi dinleyeceğiz. İhtiyaçlarınızı, taleplerinizi dinleyeceğiz. Öğrendiklerimizi hizmetlerimize doğrudan yansıtacağız. Önümüzdeki iki gün boyunca burada çok kritik başlıklar ele alınacak. Erken tanı konuşulacak. Ergoterapi konuşulacak. Kapsayıcı eğitim konuşulacak. Aile odaklı modeller konuşulacak ama özünde hep aynı sorunun cevabını arayacağız; bizler nasıl bir şehirde ve dünyada yaşamak istiyoruz? Bizim hedefimiz, yani İzmir’in hedefi kimsenin görünmez olmadığı bir şehir olmaktır. Kimsenin geride kalmadığı bir şehir olmaktır. Her bireyin kendi varlığıyla kabul gördüğü bir şehir olmaktır.”.

Konuşmaların ardından alanında mütehassıs isimlerin konuşmacı olarak yer aldığı toplantılar uygulandı. Sempozyum bugün de kritik isimlerin farklı başlıklarda konuşacağı oturumlarla sürecek.

Konu, kamuoyunun gündemindeki önemini korumaya devam ediyor.

Benzer Haberler
Manisa’da üreticilere İşte o inanılmaz sayı: $0
Manisa’da üreticilere İşte o inanılmaz sayı: $0
Bursa Osmangazi’de çocuk olimpiyatları nefes kesti
Bursa Osmangazi’de çocuk olimpiyatları nefes kesti
İzmir’de engeller dostluk ve dayanışmayla aşıldı
İzmir’de engeller dostluk ve dayanışmayla aşıldı
Denizli Güney’de yeni yaşam merkezinin temeli atıldı
Denizli Güney’de yeni yaşam merkezinin temeli atıldı
Bursa Büyükşehir’den Osmangazi Altınova mahalle parkına yenileme
Bursa Büyükşehir’den Osmangazi Altınova mahalle parkına yenileme
Ulaşım 19 Mayıs’ta ücretsiz olacak: Manisa’da carpici gelisme
Ulaşım 19 Mayıs’ta ücretsiz olacak: Manisa’da carpici gelisme
Haberin Doğru Adresi
Afyonda Bugün

Afyonda Bugün; Afyon Haber, Afyon Son Dakika ve Afyon Haberleri başta olmak üzere Afyonkarahisar'daki güncel gelişmeleri anlık olarak takip edebileceğiniz yerel haber sitesidir.

2016 Afyonda Bugün © Tüm hakları saklıdır. Afyonda Bugün