Yapılan açıklamalar doğrultusunda, Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantıda konuşan Bolat, küresel ekonomideki zorluklara rağmen Türkiye ekonomisinin büyümesini sürdürdüğünü belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantıda konuşan Bolat, dünya genelinde ekonomideki zorluklara rağmen Türkiye ekonomisinin büyümesini sürdürdüğünü ifade etti. Türkiye’nin son 22 çeyrektir kesintisiz büyüme kaydettiğini ifade eden Bolat, 2025 yılı itibarıyla milli gelirin 1,6 trilyon dolara…

Yapılan açıklamalar doğrultusunda, Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantıda konuşan Bolat, küresel ekonomideki zorluklara rağmen Türkiye ekonomisinin büyümesini sürdürdüğünü belirtti.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantıda konuşan Bolat, dünya genelinde ekonomideki zorluklara rağmen Türkiye ekonomisinin büyümesini sürdürdüğünü ifade etti. Türkiye’nin son 22 çeyrektir kesintisiz büyüme kaydettiğini ifade eden Bolat, 2025 yılı itibarıyla milli gelirin 1,6 trilyon dolara ulaştığını ifade etti. İhracattaki artışa da değinen Bolat, 2025 yılında 390 milyar dolarlık hedefin gerçekleştiğini, 2026’nın ilk çeyreğinde ise ihracatın 63 milyar doları aştığını başardı.
Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin 2025 yılında 38,6 milyar dolara ulaştığını belirten Bolat, ABD’nin Türkiye’nin en büyük üçüncü ihracat pazarı ve dördüncü büyük ithalat ortağı olduğunu hatırlattı. Bolat, iki ülke liderleri tarafından belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü altını çizdi.
Dayanak aktarımı ortamına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bolat, 2002 yılından bu yana Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımların 290 milyar doları aştığını ifade etti. Türkiye’de çözüm gösteren yabancı sermayeli şirket sayısının yaklaşık 89 bine ulaştığını belirten Bolat, bunların 2 bin 300’den fazlasının ABD sermayeli olduğunu aktardı.
Türk müteahhitlik sektörünün global ölçekte etkin konumunu sürdürdüğünü dile getiren Bolat, Türk firmalarının 138 ülkede 12 bin 800’den fazla proje üstlendiğini ve toplam proje büyüklüğünün 559 milyar doları geçtiğini nakletti. ABD’de ise Türk firmalarının 51 projede yaklaşık 2,9 milyar dolarlık iş üstlendiğini beyan etti.
Bolat buna ilaveten, ABD ticaret politikalarındaki gelişmelerin yakından takip edildiğini ifade ederek, ticaret önündeki engellerin azaltılması ve ek tarifelerin düşürülmesine yönelik beklentilerin ABD tarafına iletildiğini beyan etti. Türkiye’nin dijital hizmet vergisinin düşürülmesi ve bazı ticari yükümlülüklerin kaldırılması gibi adımlar attığını da hatırlattı.
İki ülke iş dünyası arasındaki iş birliğinin güçlenmesinin önemine dikkat çeken Bolat, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin önümüzdeki dönemde daha da gelişeceğini ifade etti.
Bu önemli gelişmenin yansımaları önümüzdeki günlerde netleşecek.





















Afyonda Bugün; Afyon Haber, Afyon Son Dakika ve Afyon Haberleri başta olmak üzere Afyonkarahisar'daki güncel gelişmeleri anlık olarak takip edebileceğiniz yerel haber sitesidir.