Gündeme gelen son gelişmelere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mehmet Şimşek’in yerli ve yabancı tüm toplantılarda prensip olarak para politikasına ilişkin değerlendirme yapmadığını bildirdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mehmet Şimşek’in yerli ve yabancı tüm toplantılarda prensip olarak para politikasına ilişkin değerlendirme yapmadığını bildirdi. Açıklamada, Reuters’ta Jonathan Spicer ve Marc Jones imzasıyla yayımlanan haberde Londra programına dair “izlenim” olarak aktarılan değerlendirmelerin Bakanlığı bağlamadığı ifade edildi.
Dikkat Çeken Gelişmeler
Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), iletişim politikasını şeffaflık, tutarlılık ve eş zamanlı bilgilendirme ilkeleri çerçevesinde yürüttüğünü ve yurt içi ile yurt dışındaki piyasa katılımcılarıyla düzenli bilgilendirme toplantıları yapıldığını kamuoyuyla paylaştı. Londra’daki teknik bilgilendirme toplantılarında daha ilk olarak paylaşılmayan bilgi ve değerlendirmelerin yatırımcılarla paylaşıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
Konunun Önemi ve Olası Etkileri
Toplantılarda genel makroekonomik görünüm, finansal piyasalar ve bankacılık sektörüne ilişkin teknik soruların yanıtlandığı ifade edildi. Paylaşımların kamuya açık para politikası metinleri ve yayımlanmış makroekonomik verilerle sınırlı olduğu vurgulandı. Yurt içi veya yurt dışında topluma açık olmayan herhangi bir bilgi veya tutum değerlendirmesinin paylaşılmadığı belirtilirken, Bakanlık ve TCMB’nin resmi iletişim kanalları dışında yer alan yorum ve izlenimlere itibar edilmemesi istendi.
Kamuoyu, konuyla ilgili yeni açıklamaları bekliyor.


