Tüm gözlerin çevrildiği bu gelişmede, İkon Menkul’ün raporunda “Ons altında 4.350 desteğinden başlayan toparlanmanın günlük grafikte güç kazandığı görülüyor fiyatın 7 ve 20 günlük EMA’ların üzerine yerleşmesi kısa vadeli alım iştahının.
İkon Menkul’ün raporunda “Ons altında 4.350 desteğinden başlayan toparlanmanın günlük grafikte güç kazandığı görülüyor fiyatın 7 ve 20 günlük EMA’ların üzerine yerleşmesi kısa vadeli alım iştahının toparlandığını gösterirken, MACD’de negatif bölgeden gelen yukarı kesişim ve güçlenen histogram satış baskısının zayıfladığına işaret ediyor, RSI’ın 50 eşiğine yaklaşması da görünümü nötrden pozitife çeviriyor.” ifadelerine yer verildi. .
Haberin Arka Planı
Raporda bunun yanı sıra şunlar aktarıldı:
Rakamlarla Durum
“Buna rağmen 4.850 seviyesi kısa vadede can alıcı direnç olmayı sürdürdüğünden, bu bölge aşılmadıkça yükselişin daha çok tepki niteliğinde kaldığı ve 5.000–5.100 bandına geçiş için ek ivmeye ihtiyaç duyduğu söylenebilir, olası geri çekilmelerde ise 4.650, 4.550 ve 4.350 seviyeleri yardım olarak öne çıkıyor. Temel tarafta fiyatlama, ABD–İran arasında sağlanan iki haftalık ateşkesin savaş primini bir miktar geri almasıyla şekilleniyor Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılacağı haberleri petrol fiyatlarında sert geri çekilme yaratırken, enerji kaynaklı enflasyon baskısının azalabileceği düşüncesi dolar üzerindeki baskıyı hafifletmiş ve altına yeniden alan açmış durumda bununla bir arada ateşkesin kırılgan yapısı, bölgedeki enerji akışının hala tam anlamıyla normale dönmemiş olması ve jeopolitik riskin tamamen ortadan kalkmaması, altında güvenli liman talebinin tümüyle sönmesini engelliyor. Gün içerisinde 4850 dolar direncini test eden altın bir miktar tepki ile geri çekilmiş olsa da ateşkes sürecinin ve Hürmüz boğazındaki enerji akış durumuna göre gün sonuna doğru yeni bir atak yapabilir.
Son Durum ve Beklentiler
Ons gümüşte fiyatlama, ABD ile İran arasında sağlanan ateşkes sonrasında jeopolitik tansiyonun zirveden geri çekilmesiyle zayıflayan dolar ile ons gümüşte yukarı yönlü bir hareket görüyoruz. Ateşkes sonrasında üç haftanın zirvesine yaklaşması, gümüş tarafında satış baskısının tamamen derinleşmesini engelleyen bir zemin oluşturdu, bunun yanı sıra gümüşün hem kıymetli metal hem de büyüme/tehlike iştahı hassasiyeti taşıyan yapısı nedeniyle fiyatlamanın daha dengeli kaldığı söylenebilir. Bu görünüm teknik tarafta da karşılık buluyor günlük grafikte 70,00 bölgesinden gelen toparlanmayla fiyatın 7 ve 20 günlük EMA’ların üzerine çıktığı ve 75,00 direnci üzerinde tutunmaya çalıştığı görülürken, 50 günlük EMA’nın hala yukarı bölgede bulunması orta vadeli baskının tamamen ortadan kalkmadığını gösteriyor. RSI’ın 50 civarına toparlanması momentumun nötrden pozitife dönmeye başladığına, MACD’de negatif bölgeden gelen yukarı eğilim ve toparlanan histogram ise kısa vadeli ivme kazanımına işaret ediyor. 75–80 bandı kısa vadede ilk sağlam direnç alanı olarak öne çıkarken, bu bölgenin aşılması halinde 85,00 ve 90,00 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir aşağıda ise 70,00 ve 65,00 seviyeleri güvence olarak izlenmeye devam edilebilir.
EURUSD paritesi hafta başından bu yana yaklaşık oran 1,6 yükselirken, bugün de şu ana kadar yüzde 0,9’a yaklaşan değer kazanımıyla yukarı yönlü ivmesini koruyor. ABD ile İran arasında sağlanan iki haftalık ateşkesin ardından jeopolitik kaygı priminin çözülmesi, petrol fiyatlarının sert geri çekilmesi ve güvenli liman talebinin zayıflaması dolarda değer kaybını öne çıkarırken, bu tablo pariteyi doğrudan destekleyen ana unsur haline gelmiş durumda. Teknik görünümde fiyatın 1,1650 direncini aşarak 1,1695 bölgesine yerleşmesi kısa vadeligüçlenmeyi teyit ederken, 7 günlük EMA’nın yeniden yukarı dönmesi ve fiyatın hem 20 hem 50 günlük ortalamaların üzerine doğru atak yapması alım iştahının kuvvetlendiğine işaret ediyor. RSI’ın 58 seviyesine yükselmesi momentumun pozitife döndüğünü, MACD’de sıfır çizgisine yakın alanda yukarı yönlü toparlanma ise yükseliş eğiliminin güç kazandığını gösteriyor. Bu çerçevede 1,1740 ve 1,1800 seviyeleri kısa vadede hayati dirençler olarak öne çıkarken, geri çekilmelerde 1,1650, 1,1550 ve 1,1485 bölgeleri ilk yardım alanları olarakizlenebilir var olan fiyatlama, ateşkes sonrası zayıflayan dolar teması korunabildiği sürece paritede yukarı yönlü eğilimin devam edebileceğine işaret ediyor.”.
Konu, kamuoyunun gündemindeki önemini korumaya devam ediyor.


