Merakla takip edilen bu gelişmede, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Başekonomisti Maximo Torero Cullen, Ortadoğu’daki çatışmaların gıda piyasaları üzerindeki etkisinin hemen gıda arzında görülmeyeceğini, ancak tarımsal.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Başekonomisti Maximo Torero Cullen, Ortadoğu’daki çatışmaların gıda piyasaları üzerindeki etkisinin hemen gıda arzında görülmeyeceğini, bununla birlikte tarımsal üretim maliyetleri üzerinden kademeli olarak yansıyabileceğini ve gelecekte global gıda piyasalarını etkileyebileceğini ifade etti.
Gelişmenin Boyutları
FAO’nun 3 Nisan’da yayımladığı verilere göre, enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle, mart ayında uluslararası gıda fiyat endeksi yıllık bazda pay 1,0 yükseldi ve peş peşe iki aydır artış kaydedildi. Şu an dünya genelinde gıda arzı genel olarak yeterli durumda olduğundan fiyat artışının sınırlı kaldığı, ne var ki enerji maliyetleri artmış seyretmeye devam ederse, gıda fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskının süreceği ifade edildi.
Son Durum ve Beklentiler
Torero Cullen, Çin Medya Grubu’na (CMG) verdiği özel demeçte, Orta Doğu’nun dünya genelinde petrolün yaklaşık yüzde 35’ini, gübrenin yüzde 20–30’unu ve sülfürün yüzde 45’ini kapsayan hayati malzemelerin taşınmasında rol oynadığını, tedarik zincirindeki aksaklıkların doğrudan çiftçilerin üretim maliyetlerini etkileyeceğini altını çizdi.
Torero Cullen, “Şu anda tarımsal girdi maliyetlerindeki artış, gıda fiyatlarındaki artışı açık şekilde aşmış durumda, çiftçiler girdi kullanımını azaltabilir veya ekim planlarını değiştirebilir, bunun etkisi önümüzdeki birkaç çeyrekte kademeli olarak ortaya çıkacak. En savunmasız gıda ithalatçısı ülkeler bu durumdan ilk olarak etkilenecekler.” ifadesini kullandı.
Bu önemli gelişmenin yansımaları önümüzdeki günlerde netleşecek.


