Afyonda Bugün

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Filistin’den Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallere sert tepki

Filistin’den Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallere sert tepki

afyondabugun afyondabugun -
0

Gündeme gelen son gelişmelere göre, Filistin Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı, İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’in yerleşimci gruplarla birlikte, işgal güçlerinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya yönelik gerçekleştirdiği ihlalleri sert bir dille kınadı.

Filistin Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı, İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’in yerleşimci gruplarla beraberinde, işgal güçlerinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya yönelik gerçekleştirdiği ihlalleri sert bir dille kınadı.

Bakanlık açıklamasında, işgal altındaki Kudüs’te İslami ve Hristiyan kutsal mekanlara yönelik ihlallerin arttığı, ibadet edenlere yönelik kısıtlamaların sürdüğü ve ibadet özgürlüğünün sistematik şekilde baskı altına alındığı vurgulandı. Açıklamada dahası, Eski Şehir’de Filistinlilere yönelik katı uygulamaların dayatıldığı ve halkın geçmişe dayanan ile hukuki haklarının misyon alındığı ifade edildi.

Haberin Arka Planı

Filistin Dışişleri, İsrail’in Kudüs’ün güncel tarihi ve hukuki statüsünü değiştirmeye yönelik tüm girişimlerini reddederek, bu bağlamda çıkarılan yasa ve uygulamaların uluslararası hukuka aykırı olduğunu dile getirdi. Açıklamada, Uluslararası Adalet Divanı görüşlerine atıf yapılarak adı geçen adımların “geçersiz ve yok hükmünde” olduğu kaydedildi.

Tarihsel Arka Plan

Bakanlık, Mescid-i Aksa’nın 144 dönümlük alanıyla yalnızca Müslümanlara ait bir ibadet yeri olduğunu vurgulayarak, devam eden ihlallerin bölgesel ve uluslararası güvenliği tehdit edebileceği uyarısı yaptı.

Öne Çıkan Diğer Gelişmeler

Açıklamada, ihlallerin tüm sorumluluğunun İsrail’e ait olduğu belirtilerek, yerleşimci grupların engellenmesi ve kutsal mekanlara yönelik baskınların durdurulması çağrısı gerçekleştirildi. Buna ilaveten, ibadet yerlerine erişimdeki tüm kısıtlamaların kaldırılması beklenti edildi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, uluslararası toplumu ve başta UNESCO olmak üzere ilgili kuruluşları, İsrail’i ihlalleri durdurmaya zorlamak, ibadet özgürlüğünü güvence altına almak ve uluslararası hukukun uygulanmasını sağlamak için kararlı adımlar atmaya davet etti.

Tüm gelişmelerin yakından izleneceği ifade ediliyor.

İlgili Yazılar