Yapılan açıklamalar doğrultusunda, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 12-16 Mayıs tarihlerinde kentte “Toplumsal Barış ve Özgürlük Forumu” düzenleyecek.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 12-16 Mayıs tarihlerinde kentte “Toplumsal Barış ve Özgürlük Forumu” düzenleyecek. Yerel ve uluslararası dayanışma ağlarının katkısıyla gerçekleştirilecek forumda farklı toplumsal kesimlerin bir araya gelmesi ve barış sürecine toplumsal katkı yollarının yerelden tartışılması amaçlanıyor.
“Müşterek olarak” sloganıyla yapılacak etkinlikler kapsamında atölyeler, paneller, konserler, yürüyüşler ve sergiler düzenlenecek. Kentten ve uluslararası alandan 42 kurum temsilcisinin yardım verdiği forumda barışın toplumsallaştırılmasına yönelik deneyim paylaşımları yapılacağı belirtildi. Müfredat kapsamında 50 atölye, 2 konser, 6 panel, 2 tiyatro gösterimi, 7 film gösterimi ve Sur ilçesinde 2 kolektif hafıza yürüyüşü planlanıyor. Forum sonunda ortak bir yol haritası oluşturulması hedefleniyor.
Bilinmesi Gereken Kritik Detaylar
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun, forumun amacına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak uzun süren çatışmalı süreçlerin toplumsal yapı üzerinde derin etkiler bıraktığını ifade etti. Hatun, barış süreçlerinde yalnızca tarafların değil toplumun da sorunlarını dile getirmesi ve tedbir arayışına katılması gerektiğini vurguladı.
Öne Çıkan Açıklamalar
Türkiye’de uzun yıllardır devam eden çatışmalı süreçlerin toplumsal etkilerine dikkat çeken Hatun, forumun farklı kesimlerin görüş ve deneyimlerini bir araya getirmeyi amaçladığını beyan etti. Hatun, forumun hazırlık sürecinde çeşitli kurumlarla görüşmeler yapıldığını ve farklı ülkelerdeki deneyimlerin de değerlendirildiğini ifade etti.
Konuya İlişkin Önemli Notlar
Foruma 12 ülkeden katılım olmasının beklendiğini belirten Hatun, dil, kültür, çocuk, kadın ve sosyal alanlar gibi birçok başlıkta atölye çalışmaları gerçekleştirileceğini ulaştı. Hatun, forumdan çıkacak tartışma ve önerilerin barışa ilişkin toplumsal bir perspektif oluşturmasına katkı sunmasını amaçladıklarını dile getirdi.
Hatun üstelik forumun yalnızca yerel düzeyde değil, Türkiye’nin farklı bölgelerinden katılımla geniş bir tartışma zemini oluşturmasını hedeflediklerini belirterek, barış sürecine ilişkin toplumsal katılımın önemine vurgu yaptı.
Söz konusu gelişmenin etkileri değerlendirilmeye devam ediyor.


