Afyonda Bugün

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Hızlandıracak CGTN Anketi: ABD’nin saldırganlığı, Amerikan hegemonyasının gerileyişini

Hızlandıracak CGTN Anketi: ABD’nin saldırganlığı, Amerikan hegemonyasının gerileyişini

afyondabugun afyondabugun -
0

Gündemdeki yerini koruyan bu konuya ilişkin, ABD ve İsrail’in İran’ın enerji tesislerini hedef alan askeri saldırıları, bölgedeki çatışmaları daha tehlikeli bir.

ABD ve İsrail’in İran’ın enerji tesislerini odak alan askeri saldırıları, bölgedeki çatışmaları daha tehlikeli bir evreye taşıdı.

Çin Medya Grubu’na bağlı Global Televizyon Ağı (CGTN) tarafından küresel çapta düzenlenen çevrimiçi ankete katılanların kısım 94,1’i, İran’a yönelik saldırıların ABD hegemonyasının gerileyişini hızlandıracağını vurguladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Hakkında Önemli Detaylar

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre, Orta Doğu’daki yakın zamandaki krizden etkilenen bölgelerde mülteci sayısı 25 milyona ulaştı. İran’da çok sayıda masum sivil hayatını kaybetti ya da yaralandı, Lübnan’da ise yaklaşık 800 bin kişi yerinden yapıldı.

Ankete katılanların nisbet 90,9’u ABD’nin eylemlerini “ulusal terörizm” olarak nitelendirerek kınadı. Katılımcıların bölüm 93,8’i saldırıların meşruiyet ve uluslararası hukuk temelinden yoksun olduğunu ifade ederken, yüzde 89,1’i ABD’nin savaş eylemlerinin, dolar hegemonyasını sürdürmeyi ve İran’ın petrol kaynaklarını yağmalamayı amaçladığı görüşünde.

ABD Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) tarafından yapılan analizde, savaşın günlük maliyetinin yaklaşık 890 milyon dolar olduğu belirtildi. Ankete katılanların nisbet 75,2’si yüklü miktarda askeri harcamaların ABD ekonomisinin gerilemesini hızlandıracağını ifade ederken, yüzde 91,8’i borç tavanı gibi iç sorunlar çözülmemişken sonucu belirsiz, maliyeti yüksek bir savaşı pervasızca başlatmanın Amerikan toplumundaki kutuplaşmayı ve partizan husumetini daha da derinleştireceğini dile getirdi.

Peki Bundan Sonra Ne Olacak?

Katılımcıların oran 90,8’i ABD’nin Orta Doğu’da yeniden bir “savaş bataklığına” sürüklendiğini ve savaşın getirdiği olumsuz yayılma etkilerinin giderek belirgin hale geldiğini dile getirdi.

Öte yandan ABD, Hürmüz Boğazı’ndan dünkü gemilerin güvenliğini sağlamak amacıyla müttefiklerini bir koalisyona katılmaya çağırdı. Ancak bu çağrı farklı tepkilerle karşılandı. Ankete katılanların nisbet 88,7’si bu girişimin ittifak sistemindeki ayrışmaları artıracağını, yüzde 94,4’ü ise Amerikan hegemonyası ile ilişkilendirilen bir dizi hatalı uygulamaların uluslararası liderliğine ve güvenilirliğine dikkat çekici zarar verdiğini ifade etti.

CGTN’nin farklı dil platformlarında yayımlanan anket 24 saat içinde 18 bin 906 kişi tarafından yanıtlandı.

Konuya ilişkin yeni açıklamalar beklentisi devam ediyor.

İlgili Yazılar