Afyonda Bugün

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. İşimiz Temiz Projesi’nin güncel içeriği MEB’in kalıcı kaynağı ortaya çıktı

İşimiz Temiz Projesi’nin güncel içeriği MEB’in kalıcı kaynağı ortaya çıktı

afyondabugun afyondabugun -
0

Tüm gözlerin çevrildiği bu gelişmede, Millî Eğitim Bakanlığı, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve OPET iş birliğiyle 2021 yılından bu yana yürütülen “İşimiz Temiz Projesi’ yarım milyondan fazla kişiye ulaşırken, bu erişime 2025-2026 dönemi.

Millî Eğitim Bakanlığı, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve OPET iş birliğiyle 2021 yılından bu yana yürütülen “İşimiz Temiz Projesi’ yarım milyondan fazla kişiye ulaşırken, bu erişime 2025-2026 dönemi içerisinde büyük katkı sağlayanlar Antalya’da gerçekleştirilen törenle ödüllendirildi. 6 farklı kategoride düzenlenen yarışma sonuçlarına göre Şanlıurfa, İstanbul, Antalya, Adıyaman, Burdur ve Osmaniye illerinden eğiticiler, halk eğitimi merkezi müdürleri ve il temsilcileri ödüle layık görüldü. OPET’in temizlik ve hijyen konusundaki birikimiyle oluşturulan İşimiz Temiz eğitim içerikleri, bundan sonraki dönemde Millî Eğitim Bakanlığı’nın hijyen eğitimleri sırasında eğitim materyali olarak kullanılacak.

Hizmet sektöründe hijyen standartlarını dönüştüren, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve OPET iş birliğiyle 2021 yılında hayata geçirilen “İşimiz Temiz Projesi” ile bugüne kadar eğitim verilen kişi sayısı 578 bini aştı. Proje kapsamında düzenlenen “2025-2026 dönemi Erişim Yarışması”nda, yiyecek-içecek, konaklama ve ulaşım sektörlerine yönelik eğitim programlarıyla “en fazla kursiyere ulaşan” eğiticiler, halk eğitimi merkezi müdürleri ve il temsilcileri, 13 Nisan Pazartesi günü Antalya Regnum Carya Golf & Spa Resort’ta gerçekleştirilen törenle ödüllerini sahip ortaya çıktı.  .

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete, OPET Koordinasyon Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk ile İşimiz Temiz Projesi’nin büyümesine katkı sunan çok sayıda ismin katıldığı törende, verilen eğitimlerle hizmet sektöründe hijyen standardında yaşanan gelişmeye dikkat çekildi. İl ve ilçe nüfusları dikkate alınarak 6 farklı kategoride düzenlenen yarışma sonuçlarına göre Şanlıurfa, İstanbul, Antalya, Adıyaman, Burdur ve Osmaniye illerinden eğiticiler, halk eğitimi merkezi müdürleri ve il temsilcileri ödüle layık görüldü.

“Daha iyi bir türkiye için ne yapabiliriz diyerek yola çıkan bir topluluk”.

OPET Koordinasyon Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Bugün bu salonda, ülkemizin yarınları için dertlenen, “Daha iyi bir Türkiye için ne yapabiliriz?” diyerek yola çıkan büyük bir topluluk görüyorum. 2021 yılında, pandeminin bize hijyenin ne kadar değerli olduğunu hatırlattığı o zorlu günlerde, Millî Eğitim Bakanlığımız ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuz ile el ele verdik ve hep eş zamanlı “Hizmet sektöründe hijyen bir standart olmalıdır” dedik. İşimiz Temiz projesi son 5 yıldır Türkiye’nin 81 ilinde uygulandı ve bugüne kadar toplam 578 bin 360 kişi eğitimlerden faydalandı. Münhasıran son bir yılda 217 binden fazla insanımıza dokunduk. Dile kolay, yarım milyonu aşan bu sayı; yiyecek-içecek, konaklama ve ulaşım sektörlerindeki binlerce işletmenin artık daha güvenli, daha temiz ve daha bilinçli hizmet vermesi anlamına geliyor” aktardı. .

Öne Çıkan Noktalar

“Hijyenik hem modeli pratik rehberi oluşturuldu”.

Akademisyenlerin çalışmaları ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın katkılarıyla bir arada ““Hijyenik HEM Modeli Pratik Rehberi” hazırladıklarını anımsatan Öztürk sözlerine şöyle kesintisiz ilerledi:

Öne Çıkan Açıklamalar

“Bakanlığımız aracılığıyla bu rehberi Türkiye’deki tüm Halk Eğitimi Merkezleri ile paylaştık.

Buna ilaveten sahadaki değişimi fiziksel olarak da desteklemek istedik. Bu bağlamda, Ankara Ayaş Halk Eğitimi Merkezi’nde bir pilot model ortaya koyduk. Rehberde yer alan hijyen standartlarına göre kurumda mimari düzenlemeler yaptık. Dahası, eğitime katılmak isteyen anne ve babaların önündeki engelleri kaldırmak için, Ayaş Halk Eğitimi Merkezi ve 5 tanesi deprem bölgesi illerimizde olmak üzere toplam 8 Halk Eğitimi Merkezi’nde “Çocuk Oyun Odaları” kurduk. Nitekim biliyoruz ki, kadının ve ebeveynin güçlendiği, çocukların güvenle oynadığı bir ortamda, eğitim çok daha kök salar, çok daha verimli olur. Bir sosyal sorumluluk projesinin ulaşabileceği en tırmanmış tepe nedir, biliyor musunuz? O projenin devlete, millete ve sisteme entegre olmasıdır. Ne mutlu ki İşimiz Temiz projesinin eğitim içerikleri, mütehassıs akademisyenlerimizce tüm sektörleri ve güncel konuları kapsayacak şekilde güncellenerek Millî Eğitim Bakanlığımıza uzun yıllar kullanılmak üzere devredilmiştir. Bu eğitim içerikleri artık Millî Eğitim Bakanlığı’nın hijyen eğitimi programlarında eğiticiler tarafından dayanak olarak kullanılabilecektir. Başarımızın en büyük nişanesi de budur. Eğitimimiz dünyadaki dönüşüme uyum sağlayarak artık hepimizin dijital izi olarak yaşayacak ve çok daha büyük kitlelere online ortamlarda ulaşacaktır.”.

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete de “Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü olarak temel yaklaşımımız; eğitimi yalnızca bireylere bilgi aktaran bir zaman dilimi olarak değil, toplumsal dönüşümü destekleyen stratejik bir güç olarak ele almaktır. İşimiz Temiz Projesi, bu vizyonun sahadaki en somut ve en sağlam yansımalarından biridir.

Son Durum ve Beklentiler

Türkiye genelinde 81 ilde yaygın teşkilat yapımız aracılığıyla yürütülen bu çalışmalarla yüz binlerce vatandaşımıza doğrudan ulaşılmış, hizmet sektöründe hijyen konusunda kuvvetli bir farkındalık ve araç birliği sağlanmıştır. Bu yönüyle proje, salt bireysel kazanımlar üretmekle kalmamış; aynı zamanda hizmet kalitesini artıran, toplumsal güveni güçlendiren ve saha standartlarını yükselten bir etkilenim ortaya koymuştur. Hayat boyu öğrenme sistemimizin en can alıcı gücü; erişilebilirliği, esnek yapısı ve toplumun her kesimine dokunabilen kapsayıcı yaklaşımıdır. İşimiz Temiz Projesi kapsamında elde edilen başarı, bu köklü yapının sahadaki karşılığını açıkça göstermektedir. Önümüzdeki dönemde de Millî Eğitim Bakanlığı olarak; hayat boyu öğrenme alanında kaliteyi artıran, yaygın etkilenim oluşturan ve sürdürülebilir sonuçlar üreten projeleri hayata geçirmeye, sağlam temelli iş birlikleriyle bu etkiyi daha da büyütmeye kararlılıkla devam edeceğiz. Bu süreçte emeği geçen tüm paydaşlarımıza ve sahada büyük bir özveriyle görev yapan tüm eğitim camiamıza teşekkür ediyorum” açıkladı. .

Eğitim içerikleri Opet’in 25 yılı aşkın bilgi birikimi ile hazırlandı.

Hedefleri karşılayan performans gösterenlerin ödüllendirildiği İşimiz Temiz Projesi’nin geniş kitlelere ulaştırılmasında kullanılan eğitim içerikleri, OPET’in temizlik ve hijyen alanındaki 25 yılı aşkın bilgi birikimiyle hazırlandı. Alanında mütehassıs akademisyenler tarafından oluşturulan programları tamamlayan katılımcılar, aldıkları sertifikalarla hijyen standartlarını belgeleyerek sektörde fark yaratma imkânı buldu. Türkiye genelinde 16 yaş üzerindeki herkesin ücretsiz olarak yararlanabildiği eğitimler, hijyen konusunda kalıcı ve sürdürülebilir bir evrim faaliyete geçirdi. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve OPET iş birliğinde yürütülen İşimiz Temiz projesi kapsamında deneyimli ve mütehassıs akademisyenlerle hazırlanan eğitim içerikleri, eğitim materyali olarak Millî Eğitim Bakanlığı’na devredildi. .

8 ildeki halk eğitimi merkezlerinde çocuk oyun odası kuruldu.

Proje süresince OPET tarafından Ankara’da pilot olarak Ayaş HEM’de ortaya konan modelle, “Hijyenik HEM Modeli Formül Rehberi” oluşturuldu. Ankara’daki tüm halk eğitim merkezi müdürlerine özel olarak, alan uzmanı akademisyenler tarafından hazırlanan bir günlük eğitim programı gerçekleştirildi. Bu arada ebeveynlerin eğitime erişimini kolaylaştırmak amacıyla projenin değerli ayaklarından biri olan “Çocuk Oyun Odaları”ndan biri de Ayaş HEM’de başlatıldı. Adıyaman Merkez HEM, Hatay Antakya Nedime Keser HEM, Hatay İskenderun HEM, Gaziantep Yavuzeli HEM, Kahramanmaraş Dulkadiroğlu HEM, Ankara Ayaş HEM, Ankara Etimesgut HEM ile İstanbul Ataşehir HEM’deki çocuk oyun odaları kamunun hizmetine açıldı.

Söz konusu gelişmenin etkileri değerlendirilmeye devam ediyor.

İlgili Yazılar