SON DAKİKA
--:--:--

Kadim kale gün yüzüne çıkarıldı

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran bu haberde, Mardin’in Nusaybin ilçesi kırsalında, Mezopotamya Ovası’na hâkim kayalıklar üzerinde bulunan ve halk arasında “Kêlha Romî” olarak bilinen kadim kale, araştırmacı gazeteci-yazar Faruk Muslu’nun saha,. Mardin’in Nusaybin ilçesi kırsalında, Mezopotamya Ovası’na hâkim kayalıklar üzerinde bulunan ve halk arasında “Kêlha Romî” olarak bilinen kadim kale, araştırmacı gazeteci-yazar Faruk Muslu’nun saha, drone…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Kadim kale gün yüzüne çıkarıldı

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran bu haberde, Mardin’in Nusaybin ilçesi kırsalında, Mezopotamya Ovası’na hâkim kayalıklar üzerinde bulunan ve halk arasında “Kêlha Romî” olarak bilinen kadim kale, araştırmacı gazeteci-yazar Faruk Muslu’nun saha,.

Mardin’in Nusaybin ilçesi kırsalında, Mezopotamya Ovası’na hâkim kayalıklar üzerinde bulunan ve halk arasında “Kêlha Romî” olarak bilinen kadim kale, araştırmacı gazeteci-yazar Faruk Muslu’nun saha, drone ve uydu görüntüleme çalışmalarıyla yeniden tarih sahnesine çıktı.

MARDİN (İGFA) – Mardin’in Nusaybin ilçesi kırsalında, Mezopotamya Ovası’na hâkim kayalıklar üzerinde bulunan ve halk arasında “Kêlha Romî” adıyla bilinen geçmişe dayanan yapıya ilişkin yeni bulgular öne çıktı.

Bilinmesi Gereken Kritik Detaylar

Muslu’nun yaklaşık bir haftalık yerinde incelemeleri, yapının yalnızca yerel bir savunma tesisi değil, Roma İmparatorluğu’nun Sasani sınır hattında kurduğu stratejik bir askerî sistemin parçası olabileceğini ortaya çıkardı.

Rakamlarla Durum

MS 351-400 ARASINA TARİHLENİYOR.

Öne Çıkan Diğer Gelişmeler

Faruk Muslu’nun aktardığı bilgilere göre kale, MS 351-400 yılları arasında, İmparator II. Konstantin’in emriyle komutan Dimitriyos tarafından yaptırılmış olabilir. Bu tarihleme, yapının Roma Devleti’nin resmî bir projesi olduğuna işaret ediyor.Nusaybin’in Roma-Sasani sınırındaki hayati konumu, Kêlha Romî’nin askerî önemini daha da artırıyor. Bölge, tarih boyunca iki büyük imparatorluk arasında yoğun çatışmalara sahne olmuştu.

Muslu, saha çalışmalarında kendisine rehberlik eden Mezopotamya Gezi ve Kamp Derneği Başkanı Serdar Nasa’ya teşekkür etti.

Bu keşif, Mezopotamya’nın henüz gün yüzüne çıkmamış tarih katmanlarını aydınlatmaya devam eden hayati bir adım olarak değerlendirilirken, Kêlha Romî’nin detaylı arkeolojik kazılara konu edilmesi, bölgenin Roma dönemi savunma mimarisi ve askerî stratejisi hakkında yeni bilgiler sunması bekleniyor.

Konunun nasıl bir seyir izleyeceği merakla bekleniyor.

Benzer Haberler
Kursu Tamamlayan Sürücülere Sertifikaları Verildi
Kursu Tamamlayan Sürücülere Sertifikaları Verildi
AKGÖZ: “DERDİMİZ ŞOV DEĞİL DEMOKRASİDİR”
AKGÖZ: “DERDİMİZ ŞOV DEĞİL DEMOKRASİDİR”
Afyonspor’u Öldürmeyin
Afyonspor’u Öldürmeyin
ALADAĞ MİLLETVEKİLLERİNE SESLENDİ
ALADAĞ MİLLETVEKİLLERİNE SESLENDİ
RANT ODAKLI DEĞIL, HAK VE İNSAN MERKEZLi BiR DÖNÜŞÜM İÇiN AFYONKARAHiSAR’IN YANINDAYIZ!
RANT ODAKLI DEĞIL, HAK VE İNSAN MERKEZLi BiR DÖNÜŞÜM İÇiN AFYONKARAHiSAR’IN YANINDAYIZ!
AĞUSTOS AYI BELEDİYE MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
AĞUSTOS AYI BELEDİYE MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Haberin Doğru Adresi
Afyonda Bugün

Afyonda Bugün; Afyon Haber, Afyon Son Dakika ve Afyon Haberleri başta olmak üzere Afyonkarahisar'daki güncel gelişmeleri anlık olarak takip edebileceğiniz yerel haber sitesidir.

2016 Afyonda Bugün © Tüm hakları saklıdır. Afyonda Bugün