Gündeme gelen son gelişmelere göre, Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ, Konya’daki temaslarının ardından Türkiye ve dünya gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ, Konya’daki temaslarının ardından Türkiye ve dünya gündemine dair kritik açıklamalarda bulundu. Özdağ, Konya’yı Türk ekonomisinin kritik eksen şehirlerinden biri olarak nitelendirirken, şehirdeki ekonomik tabloyu “konkordatolar, iflaslar ve işten çıkarmaların belirlediğini” belirtti.
Özdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Londra’da yaptığı sunumlara tepki göstererek, “Sahadaki veriler, Mehmet Şimşek’in anlattığı Türkiye’nin tamamen dışında. Merkez Bankası rezervleri erime değil, buharlaşma safhasına geldi” beyan etti. Brüt rezervlerin ocak ayında 215,5 milyar dolardan martta 153,3 milyar dolara gerilediğini, swap hariç net rezervlerin ise 85,7 milyardan 21,3 milyar dolara düştüğünü altını çizdi.
Bilinmesi Gereken Kritik Detaylar
Dış ticaret verilerine de değinen Özdağ, ihracatın pay 6,4 düşüşle 21,9 milyar dolara gerilediğini, ithalatın ise yüzde 8,4 artışla 33,1 milyar dolara yükseldiğini dile getirdi. Kazanım olarak aylık dış ticaret açığının oran 56,6 artarak 11,2 milyar dolara ulaştığını gerçekleştirdi. İşsizlikteki artışa da dikkat çeken Özdağ, “Mart ayında kayıtlı iş arayan sayısı oran 16 artışla 2 milyon 519 bin kişiye yükseldi. Fabrikalar üretimi durduruyor, işsizlik patlıyor” ifade etti.
Tarihsel Arka Plan
Enerji fiyatları konusunda da eleştirilerde bulunan Özdağ, doğal gaz ve elektriğe gelen zamlarla vatandaşın önem taşıyan yük altına girdiğini dile getirdi. Buna ilaveten, Karadeniz ve Akdeniz’deki enerji kaynaklarının henüz vatandaşın kullanımına sunulmadığını isaretledi.
Son Durum ve Beklentiler
Özdağ, savunma sanayisine yönelik de değerlendirmelerde bulunarak, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin belirleyici savunma sistemlerinin yeterince milli ve modern olmadığını aktardı. Tüm savunma sanayi tesislerinin korunma durumunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Dış politikaya ilişkin açıklamasında ise, İran-ABD ateşkesi ve İsrail’in saldırgan politikaları ile ilgili kaygılarını dile getiren Özdağ, Orta Doğu’da derinlemesine bir kalkınma ve entegrasyon projesinin başlatılması gerektiğini anlattı.
En son Özdağ, Zafer Partisi’nin köklü ekonomik kadrolarıyla Türkiye’nin ekonomik krizini aşacak programları hazırladığını ve milli, planlı bir karma ekonomi modelini savunduklarını dile getirdi.
Kamuoyu, konuyla ilgili yeni açıklamaları bekliyor.


