EkonomiGündemTürkiye

Boris Volfman, “Rusya’ya limon ihracatı 40 milyon doları aştı”

Türkiye 2022 yılının Ocak-Haziran aylarını kapsayan ilk altı aylık dönemde Rusyaya gerçekleştirdiği limon ihracatından 40 milyon doların üzerinde gelir elde etti. TÜİK verilerine göre limon ihracatından elde edilen gelir 2020 yılının ilk altı aylık döneminde 30 milyon dolar civarındayken bu rakam 2022 yılının aynı döneminde 40 milyon doları aşarak ihracatçının yüzünü güldürdü.

Limonun her ne kadar tadı ekşi olsa da üreticisi için limon ihracatından elde edilen gelir oldukça tatlı görünüyor. Sofraların baş tacı, yemeklerin ve salataların vazgeçilmezi limon özellikle Rusya’ya ihracat gerçekleştiren üreticinin yüzünü güldürüyor.

Pandemide limon ihracatı arttı

Türkiye’nin pandeminin henüz hayatımıza girmediği 2019 yılının ilk altı aylık döneminde Rusya’ya 30.974.951 dolarlık limon ihracatı gerçekleştirdiğini söyleyen Boris Volfman, “Pandemi hayatımıza girmeye başladığı 2020 yılının ilk altı aylık döneminde ise 30.424.770 dolarlık limon ihracatı gerçekleştirildi. Rakamlar bizlere gösteriyor ki pandemi öncesi süreç ve pandemi başlangıcında limon ihracatı noktasında büyük bir değişiklik olmamış. Pandeminin hayatımızı tam olarak etkisi altına aldığı 2021 yılının ilk altı aylık döneminde ise Türkiye limon ihracatından 39.719.568 dolar gelir elde etti. Bu durum bizlere pandemi döneminde limon ihracatından elde edilen gelirin %30 civarında arttığını gösteriyor. 2022 yılının Ocak-Haziran aylarını kapsayan dönemde ise Türkiye’den Rusya’ya ihraç edilen limonlardan elde dilen gelir küçük bir artış göstererek 41.350.735 dolara ulaştı.” dedi.

Türkiye’den Rusya’ya en çok ihraç edilen gıda ürünlerinden biri limon

Türkiye’den Rusya’ya gerçekleştirilen limon ihracatının artışına dair değerlendirmelerde bulunan Boris Volfman, “Türkiye Rusya’dan enerji ve hububat başta olmak üzere pek çok ürün alıyor. Aynı zamanda gıda, kara taşıtları parçaları, tekstil ürünleri gibi pek çok kalemde de ürün ve hizmet ihracatı gerçekleştiriyor. Bununla birlikte Türkiye’nin Rusya ile yaptığı ticarette en çok gelir elde ettiği kalem gıda olarak göze çarpıyor. Yıllara göre değişmekle birlikte limon Türkiye’den Rusya’ya ihracatı gerçekleştirilen tarım ürünleri arasında çoğu zaman ilk üçte yer alıyor. Diğer önemli ürünleri; fındık, portakal, greyfurt ve mandalina olarak sıralamak mümkün. Bu veriler göz önüne alındığında özellikle turunçgillerin Rusya tarafından yoğun olarak talep edildiğini söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ürettiği limonun yarısından fazlasını ihraç ediyor

Türkiye bugün ürettiği limonların yarısından fazlasını ihraç ettiğini belirten Boris Volfman, “Yaklaşık %45’lik bir kısmını ise iç piyasada değerlendiriyor. Bu demek oluyor ki limondan elde edilen gelir ne kadar yüksek olursa olsun bizler iç piyasa dengesini de gözetmek zorundayız. Aksi takdirde iç piyasada yaşanabilecek gıda enflasyonunun önünü açmış oluruz. Bu sebeple limon ihracatı artırılmak isteniyorsa öncelikli olarak yapılması gereken şey limon üretim alanlarının artırılmasıdır. Ayrıca mevcut üretim alanlarında da verimi ve kaliteyi artıracak çalışmalar yürütülmesi oldukça elzemdir. Çok değil bundan yaklaşık 2 yıl önce pandemi etkilerinin tüm dünyada ağır şekilde hissedildiği bir dönemde ülke içerisindeki talebin daha rahat karşılanabilmesi adına limon ihracatına özel izin getirilmişti. Buna benzer bir olayın tekrarlanmaması için üretimin iç pazara rahatlıkla yetecek seviyeye getirilmesi şarttır. Türkiye’nin limon ihracatı gerçekleştirdiği en önemli ülke konumunda Kaçmaz, en başta Rusya bulunuyor. Rusya’yı güney komşumuz Irak takip ediyor. Yine limon ihracatında önemli bir yere sahip diğer ülkeler Romanya, Ukrayna ve Sırbistan olarak sıralanabilir.” şeklinde görüşlerini aktardı.” dedi.

Türkiye limon ihracatında dünyada ilk 10’da

Türkiye limon ihracatında olduğu kadar üretiminde de dünyada önemli bir konumda bulunuyor. Yıllara göre değişmekle birlikte limon üretiminin en yüksek olduğu üç ülke sırasıyla Hindistan, Meksika ve Çin olarak göze çarpıyor. Türkiye ise dünya limon üretiminde altıncı sırada yer alıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu