Gündemin en çok konuşulan konularından biri olan bu gelişmede, DİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından, İslam Kalkınma Bankası finansmanı ve İller Bankası A.Ş. (İLBANK) aracılığıyla yürütülen “Türkiye: Deprem Yeniden Yapılandırma Projesi” kapsamında planlanan tesis. DİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından, İslam Kalkınma Bankası finansmanı ve İller Bankası A.Ş. (İLBANK) aracılığıyla yürütülen “Türkiye: Deprem Yeniden Yapılandırma Projesi” kapsamında planlanan tesis…

Gündemin en çok konuşulan konularından biri olan bu gelişmede, DİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından, İslam Kalkınma Bankası finansmanı ve İller Bankası A.Ş. (İLBANK) aracılığıyla yürütülen “Türkiye: Deprem Yeniden Yapılandırma Projesi” kapsamında planlanan tesis.
DİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından, İslam Kalkınma Bankası finansmanı ve İller Bankası A.Ş. (İLBANK) aracılığıyla yürütülen “Türkiye: Deprem Yeniden Yapılandırma Projesi” kapsamında planlanan tesis için düzenlenen müzakere, Ergani Belediyesi’nde hayata geçirildi. Toplantıya Ergani Belediyesi eşbaşkanları Birsen Azak Bayar ve Şiyar Güldiken, mahalle muhtarları ve vatandaşlar dahil vuku buldu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan DİSKİ Genel Müdürlüğü İşletmeler 2’nci Bölge Dairesi Başkanı Serkan Karyağan, 141 bini aşkın nüfusa sahip Ergani’de süregelen bir atıksu arıtma tesisinin bulunmamasının çevre ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturduğunu ifade etti. Karyağan, projeyle bir arada atıksu kaynaklı kirliliğin önüne geçilmesinin ve halk sağlığının korunmasının hedeflendiğini ifade etti.
Çevre Mühendisi Necdet Buluş ise tesisin ileri biyolojik arıtma sistemiyle çalışacağını belirterek, uzun süreli havalandırmalı aktif çamur prosesi sayesinde atıksulardan organik maddelerin yanı sıra azot ve fosforun da giderileceğini ifade etti.
Tesisin Ergani ilçesi Boncuklu Mahallesi’nde inşa edileceğini belirten Buluş, projenin 2058 yılı için yaklaşık 209 bin kişilik nüfus projeksiyonu dikkate alınarak tasarlandığını ve arıtılmış suyun Boğaz Çayı’na çevreye zarar vermeyecek şekilde deşarj edileceğini belirtti. Tesis bünyesinde ön arıtma üniteleri, biyolojik arıtma havuzları, ikincil çökeltme tankları ve çamur işleme sistemlerinin yer alacağı bilgisi paylaşıldı.
Yaklaşık 9 milyon Euro maliyetle hayata geçirilmesi planlanan Ergani İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Projesi için 30 Nisan 2026 tarihinde müşavir (danışman) firmasının belirlenmesi amacıyla ihaleye çıkılacağı paylaşıldı. .
Bilgilendirme ve raporlama sürecinin tamamlanmasının ardından Ergani’de uzun süredir ihtiyaç duyulan modern atıksu arıtma altyapısının hayata geçirilmesi hedefleniyor. Projenin tamamlanmasıyla bir arada ilçenin artması öngörülen nüfusuna rağmen sürdürülebilir .
Gelişmelerin yakından takip edileceği belirtiliyor.





















Afyonda Bugün; Afyon Haber, Afyon Son Dakika ve Afyon Haberleri başta olmak üzere Afyonkarahisar'daki güncel gelişmeleri anlık olarak takip edebileceğiniz yerel haber sitesidir.