Kamuoyunda büyük yankı uyandıran bu haberde, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Fletcher, BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı bilgilendirmede Güney Sudan’ın “tehlikeli bir yol ayrımında” olduğunu söyledi.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Ivedi Yardım Koordinatörü Fletcher, BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı bilgilendirmede Güney Sudan’ın “tehlikeli bir yol ayrımında” olduğunu dile getirdi.
Fletcher, ülkede çatışmaların, yerinden edilmenin, açlığın ve hastalıkların hızla arttığını, rağmen insani yardım finansmanının ciddi şekilde düştüğünü öncelikle belirtti. Içinde bulunduğumuz yıl nüfusun üçte ikisinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirten Fletcher, 1,46 milyar dolarlık yardım planının yalnızca nisbet 22’sinin finanse edildiğini vurguladı.
Öncelikle Jonglei eyaletinde durumun kilit olduğunu belirten Fletcher, Aralık ayından bu yana yeniden başlayan çatışmalar nedeniyle yüz binlerce kişinin yerinden edildiğini, on binlercesinin ise Etiyopya’ya sığındığını ifade etti.
Haberin Arka Planı
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Dünyanın en genç ülkesi tehlikeli bir yol ayrımında. Çatışma artıyor, açlık artıyor, hastalıklar yayılıyor, buna karşın finansman düşüyor.”.
İlgili Tarafların Görüşleri
Sağlık altyapısının da büyük zarar gördüğünü belirten Fletcher, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Jonglei’de 1,35 milyon kişinin sağlık hizmetlerine erişimini kaybettiğini belirtti. Kolera vakalarının arttığı, kızamığın ise yayılmaya devam ettiği bildirildi.
Ülkede artan şiddetin sivilleri niyet aldığını vurgulayan Fletcher, birçok ailenin defalarca yer değiştirmek zorunda kaldığını ve insani yardım çalışanlarının da saldırılar nedeniyle bölgeden çekildiğini başardı.
Bundan Sonra Ne Olacak?
Buna ilaveten Sudan’daki savaşın etkisiyle yüz binlerce mülteci ve geri dönen kişinin Güney Sudan’a geçtiği, bunun da güncel krizi daha da derinleştirdiği belirtildi.
Fletcher, güncel gidişatın devam etmesi halinde ülkede kıtlık riskinin önem taşıyan şekilde arttığı uyarısında bulunarak uluslararası topluma üç çağrı yaptı: insani yardıma engelsiz erişim sağlanması, finansmanın hızla artırılması ve sivillerin korunması için taraflara baskı yapılması.
“İnsani yardım hayat kurtarabilir, buna rağmen bu krizi yalnızca barış sona erdirebilir” diyen Fletcher, Güney Sudan’da kalıcı tedbir için siyasi sürecin güçlendirilmesi gerektiğini altını çizdi.
Konu, kamuoyunun gündemindeki önemini korumaya devam ediyor.


