Son dakika bilgilerine göre, Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Katar’ı konferansta Dışişleri Bakanlığı Devlet Bakanı Mohammed bin Abdulaziz bin Saleh Al-Khulaifi temsil etti.
Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Katar’ı konferansta Dışişleri Bakanlığı Devlet Bakanı Mohammed bin Abdulaziz bin Saleh Al-Khulaifi temsil etti.
Konunun Ayrıntıları
Al-Khulaifi, konferansa ev sahipliği yapan Almanya Dışişleri Bakanı’na ve organizasyonda yer alan tüm ortaklara teşekkür ederek, Katar’ın Sudan’ın birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği desteğin değişmeden sürdüğünü isaretledi.
Tarihsel Arka Plan
Uluslararası topluma çağrıda bulunan Al-Khulaifi, Sudan’da gerilimin azaltılması, bir an önce yapılması gereken insani ihtiyaçların karşılanması ve sivillerin korunması için çabaların artırılması gerektiğini ifade etti.
Konunun Önemi ve Olası Etkileri
Al-Khulaifi, Sudan’daki insani krizin son yıllarda dünyada benzeri az görülen bir boyuta ulaştığını belirterek yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, milyonlarca insanın yerinden edildiğini ve ülke altyapısının ağır hasar gördüğünü ifade etti. Öte yandan ülkenin üçte ikisinin kıtlık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.
Katar’ın daha evvel Sudan’a 75 milyon dolardan fazla yardım sağladığını hatırlatan Al-Khulaifi, kalıcı barış ve güvenliğin sağlanabilmesi için insani yardımların yanında siyasi tedbir sürecinin de gerekli olduğunu isaretledi. Katar’ın, Sudanlı tarafların iradesine dayanan siyasi uygulama çabalarına yönelik uluslararası desteğin artırılması çağrısını yinelediğini vurguladı.
Bu önemli gelişmenin yansımaları önümüzdeki günlerde netleşecek.


